Zuurkool; vol vitamines, vezels, melkzuurbacteriën en vitamine B en C maar bevat ook heel veel zout!

dus leuk om zelf te maken met keltischzeezout!!

  • Ingrediënten
  • 2/3e witte kool
  • Keltisch zeezout
  • Venkelzaadjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Beetje water
  • Extra: rasp of keukenmachine met rasp-opzetstuk, grote pot (weckpot) en houten pollepel
  • 15 minuten bereidingstijd, 1 tot 3 weken wachttijd
  • Zuurkool is een paar maanden houdbaar in theorie, maar gebruik altijd je ogen en neus!
  • Ingrediënten voor 1 grote pot (ongeveer 1 liter)

Snijd de ui in halve ringetjes en snijd de knoflook in plakjes. Was de kool en snijd in stukken om te raspen. Vul de pot losjes met de kool en dek af met wat zout, venkelzaadjes, een paar ringetjes ui en wat plakjes knoflook. Stamp het aan met de houten pollepel totdat het niet meer verder aangedrukt kan worden. Vul de pot dan weer met kool, zout, venkelzaadjes, ui en knoflook. Stamp weer aan. Ga net zo lang door totdat de pot vol zit of de kool op is.

Vul de rest van de pot aan met water. Zet een glas bovenop de pot om de kool onder te houden en leg er een schone theedoek overheen. Laat dit een paar weken in een keukenkastje staan. Haal na een paar dagen het glas er uithaal en sluit de pot dicht. Proef na een week of het al naar zuurkool smaakt of laat langer fermenteren.

Voor de Quiche:

100 gram amandelmeel
40 gram boekweitmeel
500 gram uitgelekte zuurkool
300 gram gerookte zalmmoot in reepjes
2 lente- uitjes in ringetjes
200 gram zachte geitenkaas
4 eieren
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
100 gram Parmezaanse kaas

Mix een beslag van de amandelmeel, boekweitmeel, het bakpoeder, de geitenkaas, 60 ml water, en driekwart van de Parmezaanse kaas.

doe de zuurkool (goed uitgelekt) de 300 gram gerookte zalmmoot reepjes met de lente-uitjes door elkaar in een ovenschaal. Roer het beslag erdoor heen. Strooi de overgebleven Parmezaanse kaas over de quiche en bak hem in de oven in circa 45 minuten.

Eet smakelijk!