Het verwondert het mij dagelijks dat ondanks dat het woord ‘opvoeding’ bestaat uit het woord ‘voeding’, kennis van het effect van voeding op het gedrag en lichaam maar minimaal bekend is bij mensen die deze kennis wel zouden moeten hebben. Zoals kinderartsen, therapeuten, huisartsen en diëtisten of aan bod komt tijdens pedagogische/ medische opleidingen. Je kunt de stoornis er niet mee genezen, maar symptomen vaak wel flink verminderen.

Voeding en Gedrag van Dr. Gert E. Schuitemaker, is een echte aanrader om te lezen.

Gezin in Balance, opvoed en voedingsadvies voor kinderen met gedragsproblemen, ADHD, Autisme, slechte voedingsgewoontesDe werking van voeding op het brein en lichaam.
In zijn boek pluist Gert Schuitemaker allerlei onderzoeken voor je uit en verwoordt dit in begrijpelijke taal. Dit boek bewijst dat voeding en gedrag geen hype is van de laatste tijd, maar dat veel studies al in 1954 zijn gestart en door de jaren heen overal ter wereld opgepakt. Allemaal met het zelfde resultaat, dat verkeerde voeding, veel suikers, kleurstoffen, te weinig vitamines en mineralen en vetzuren wel degelijk invloed hebben op ons gedrag en de hersenen.

Er zijn meerdere projecten, testen en onderzoeken waarbij wordt gekeken naar wat voeding met het brein en het lichaam doet. Jammer genoeg lijkt het alsof dit soort onderzoeken vaak in de doofpot worden gestopt, en wordt er nauwelijks aandacht aan besteed. Het zou mij niets verbazen als de grote en machtige voedselindustrie hier zijn aandeel in heeft.

Vetzuren en leerprestaties
Zo legt Gert Schuitemaker bijvoorbeeld in het hoofdstuk 6 uit wat voor positieve invloed vetzuren kan hebben op gedrags- en de leerproblematiek. Deze vetzuren waaronder omega 3 en 6 worden vaak erg onderschat.

De laatste tijd wordt er gelukkig weer veel geschreven over voeding en gedrag. Met name na de resultaten van het INCA onderzoek van het Pelsser RED Centrum in de Lancet, het toonaangevende blad op medisch gebied: Bij 60% van de kinderen met ADHD en/of ODD (opstandig, driftig gedrag) kan voeding de oorzaak zijn van de gedragsproblemen.

Opvoeding maar ook voeding hebben beide veel invloed hebben op hoe een kind zich verstandelijk en gedragsmatig ontwikkeld. Met foodenfamily.nl deel ik mijn kennis, ervaring en ideeën over opvoeding en voeding om te coachen, te inspireren en eigen te maken. Mensen te motiveren tot groei en verandering, zowel persoonlijk als binnen het gezin.