speciaal voor die suikerrijke sinterklaas tijd heerlijke speculaascupcakes zonder geraffineerde suikers: 

Benodigdheden:

 • 100 gram geweekte (10 min) ontpitte dadels
 • 2 rijpe bananen
 • 1 appel
 • 3 eieren
 • 100 gram havermeel
 • 100 gram amandelmeel
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • 3 theelepel speculaaskruiden/ koekkruiden
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 100 gram pecannoten

 

WEETJE:

Maar eerst een weetje over DADELS, want de dadel bevat veel goeds maar heeft ook nadelen. Dadels zijn de vruchten van een tot 25 meter hoge palmboom. Dadels zijn een goede suikervervanger voor geraffineerde suiker. Met name de verse (niet gedroogde) dadels zijn een bron van goede voedingsstoffen. Een verse dadel bevat o.a. veel vezels, vitaminen en mineralen en een flink pakketje aan antioxidanten. Dadels bevatten hoge niveau’s van oplosbare vezels. Deze vezels zijn zeer gunstig voor een gezonde stoelgang. Tevens zorgen ze voor een soepel verloop van het voedsel door het darmkanaal. 

Hou echter wel rekening met het feit dat de natuurlijke vruchtensuikers in dadels hetzelfde worden verwerkt in ons lichaam als gewone geraffineerde suiker. Maar altijd een betere keuze: dadels bevatten voedingswaarde, geraffineerde suikers zijn leeg. Vooral gedroogde dadels bevatten ontzettend veel suiker.

Verse dadels: Deze moeten dik en vochtig zijn, met een gladde schil en een enigzins knapperige structuur. Ze worden los en in doosjes verkocht. dadels zijn rijp wanneer ze glanzend bruin zijn. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig; u kunt ze in dit stadium weliswaar eten, maar het vruchtvlees is harder en minder honingachtig dan dat van rijpe dadels. Om ze te laten rijpen moet u de dadles op kamertemperatuur bewaren. Verse dadels kunt u heel invriezen, mits ze niet eerder zijn ingevroren (wat bijna altijd het geval is).

Semi-gedroogde dadels: Deze worden in groepjes aan de steel verkocht. ze hebben een rimpelige schil en zijn vrij taai.

Gedroogde dadels: Deze geliefde kerstlekkernij, kleverig en zoet, wordt vaak verkocht in een langwerpig doosje met een afbeelding van palmbomen en lkamelen erop.

LET OP:

1.De dadels die we vrijwel overal verpakt kunnen kopen zijn de zogeheten “ Deglet Nour” dadels. Deze dadels zijn zelfs verre van gezond te noemen. Ze worden gesuikerd met suiker ( met name glucose-fructosestroop) en bezitten een kleverige laag. Medjoul dadels kun je vaak in groot verpakkingen vinden in toko’s en andere ( Turkse en Marokkaanse) buitenlandse winkels. Helaas kunnen ook deze medjoul dadels zijn overgoten met een laag suiker.

2.Dadelstroop is niets meer of minder dan een alias-suiker. Dit sterk geconcentreerde goedje bevat nauwelijks tot geen enkele vezel meer. Wat overblijft is fructose. Bewerkt!!

2016-11-12-18-29-02En nu het recept van die heerlijke speculaas cupe-cakes

 

 1. Hak de pecannoten grof en zet even opzij.
 2. Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Mix de eieren, de dadels, de bananen en de appel tot ze helemaal fijn zijn en mix voor 2 minuten goed door. Voeg dan ook het amandelmeel, havermeel, bakpoeder, kaneel, vanillepoeder en de speculaaskruiden. Mix voor ongeveer een minuutje tot alles opgenomen is. Schep tot slot met een spatel de pecannoten er doorheen.
 4. Schep het beslag in cupecakes. Strooi eventueel nog een beetje havervlokken er overheen voor een crunchy laagje. Zet vervolgens voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 5. Laat ze een uur afkoelen.

Deze speculaas cup-cakejes zijn onweerstaanbaar lekker als ze nog een beetje warm zijn….. mmm