Boerenkool blijkt een echte krachtpatser te zijn die heel wat geheime, krachtige eigenschappen blijkt te hebben… In Amerika is het zelfs een ware hype. en dat is niet voor niets. Boerenkool zit vol goede bouwstoffen.

Al jaren kookt, stampt en prakt heel Nederland iedere winter zijn of haar boerenkool. Maar boerenkool is ook heerlijk zonder aardappels.

boerenkool_v2Boerenkool bezit een hoge voedingswaarde. Naast veel vezels, die natuurlijk goed zijn voor onze spijsvertering en stoelgang, bevat boerenkool ook veel vitaminen. Een flinke portie bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel! En ook wat betreft je mineralentoevoer zit je bij boerenkool niet verkeerd. 1 portie boerenkool bevat bijvoorbeeld al meer calcium dan 2dl melk. Maar naast al deze fijne eigenschappen bezit deze superfood er nog wat goeds: het is namelijk samen met spirulina en chlorella een echt chlorofylbommetje. En chlorofyl is best belangrijk. Dit molecuul staat bekend om zijn ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen. Boerenkool zit bomvol vitamine K, wat ervoor zorgt dat je botten een betere stofwisseling hebben en een goede bloedstolling. Ook zit het vol met anti-oxidanten, die veroudering tegen gaan en de huid verbeteren.  Nice!!

Duurzaam

Wist je ook dat boerenkool per calorie meer ijzer bevat dan rundvlees? Hierdoor is het geschikt om te eten als vervanging van vlees, maar daarnaast is het ook een stuk duurzamer. Het duurt zo’n 2 maanden om een boerenkoolstruik van plantje tot consumptie te kweken, terwijl een koe zo’n 18 tot 24 maanden kost om groot te brengen. En ten slotte komt boerenkool van Hollandse bodem, waardoor het geen lange reis hoeft af te leggen vanuit een ver land.
Overtuigd? Believe it, onderstaande smoothie is supoer  lekker. Mocht je platte boerenkool kunnen vinden (in de natuurwinkel bijvoorbeeld), scoor die dan. Anders ga je gewoon voor een zak van de wat taaiere, fijngesneden boerenkool die we kennen om stamppot mee te maken.

kijk biGood Food Receptenj de recepten van Food en Family naar gerechten en smoothies met boerenkool.