HUTSPOT 2.0

Wortels zijn hartstikke lekker en reuze gezond.
Het meest bekende gezondheidsvoordeel van wortels is het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A wat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Vitamine A komt overigens ook voor in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, melk en eidooier.

Betacaroteen doet trouwens nog meer goede dingen. Ook je darmwerking krijgt een boost van wortels. Dit komt niet alleen door de betacaroteen, maar ook door het hoge vezelgehalte in wortels. Als klap op de vuurpijl werken ze cholesterolverlagend en bevatten tal van vitaminen. Om precies te zijn vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Wortelen hebben een positieve werking op je hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.

Ingrediënten voor 2 porties:

  • 150 gram zoete aardappel
  • 150 gram pastinaak
  • pak ongezoete amandelmelk
  • snufje keltisch zeezout
  • zwarte peper
  • 400 gram wortels
  • 150 gram spinazie
  • 2 eetlepel kokosolie
  • 3 tenen knoflook
  • sap van 1 sinaasappel
  • 3 takjes tijmblaadjes
  • 100 gram schapen-feta
  • 1 rode ui in kleine stukjes
  • 6 pecannoten in noten

 

Bereiding: 

Verwarm de oven op 180 graden. Maak de wortels schoon en snijd ze in schuine partjes, kook of stoom ze 10 minuutjes voor. Giet ze af en doe ze samen met één teen knoflook in een ovenschaal, marineer met een eetlepel kokosolie, beetje zwarte peper en klein beetje keltisch zeezout. Bak ze in 40 minuten gaar (na 30 minuten marinade toevoegen).

Schil ondertussen de zoete aardappel en de pastinaak, snijd ze in stukjes en kook ze in amandelmelk en met twee tenen knoflook in 15 a 20 minuutjes gaar. Fruit de rode ui in wat kokosolie, voeg blad van 3 takjes tijm toe.

Maak een marinade van de sinaasappelsap en 1 teen knoflook (uit de oven). Giet de marinade en de gefruite ui met tijm over de wortels en laat de laatste 10 minuten meegaren in de oven. Wok de spinazie in kokosolie in 2 minuutjes gaar.

Giet de amandel melk af en pureer de zoete aardappel, de pastinaak en de knoflooktenen met een stafmixer. Maak op smaak met keltisch zout en zwarte peper. Schep eerst de puree op, schep daarna de spinazie erover, dan de wortels en bestrooi  met pecannoten en feta.

Eetsmakelijk!!