Veel mensen zien een plak ontbijtkoek als hét perfecte tussendoortje. Makkelijk voor ouders zo’n verpakking mee in de broodtrommel en de kids krijgen ook nog iets goeds binnen, toch? maar is dat ook zo? Vaak genoeg geven mensen een sneetje ontbijtkoek in plaats van een koekje of een boterham… Helaas niet zo gezond als dat de fabrikant wil doen geloven. Ontbijtkoek uit de supermarkt bestaat voor 1/3 uit geraffineerde suikers en nog eens een heleboel andere ingrediënten die je liever niet wilt eten. Je suikerspiegel stijgt er behoorlijk van en het overschot aan glucose wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Gelukkig kun je de koek zelf een stuk gezonder maken met roggemeel, zonder melk en geraffineerde suikers.

Dit heb je nodig
• 300 gram roggemeel. (Rogge heeft een laag glutengehalte en is minder intensief geteeld. Het bevat veel vitaminen en oplosbare vezels. De suikers in rogge hebben een lagere glycemische index, rogge bevat veel oplosbare vezels waardoor de suikers en koolhydraten minder snel worden afgegeven.
• 130 gram ontpitte dadels
• 2 theelepels speculaaskruiden (of koekkruiden)
• 1,5 theelepel kaneel
• 100 ml heet water
• 100 gram gemengde noten naar smaak
• 3 grote eieren
• 200 ml cososmelk
• 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
• kokosolie om blik in te smeren
• 1 banaan
• Handje gojibessen
• Handje Extra noten (naar smaak) voor bovenop de koek
• snufje keltisch zeezout
• Evt. havermout om bakblik te bedekken
• aluminium folie om bovenkant te bedekken

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
In een keukenmachine, blender of met de staafmixer maal je de dadels, de eieren met het hete water fijn en romig. Maal de noten fijn. Schenk de dadelmix over in een beslagkom. Voeg hier de kokosmelk, het meel, de speculaaskruiden, het zout en bakpoeder bij.
Roer goed door en voeg tenslotte de gemalen nootjes en de gojibessen toe.

Vet je (medium grote) cakevorm in met kokosolie. Om zeker te weten dat de cake goed uit de vorm komt kan je onderin wat bakpapier doen en langs de zijkanten havermout. Het deeg mag in de bakvorm. Bekleed nog met een handje nootjes. De gezonde koek gaat de oven in voor 70 minuten. Test je koek met een prikker of de binnenkant gaar is. Zo niet, geef het dan nog kort de tijd te garen. Laat de koek ruim 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm gaat.

Mmmjammie,  zoals mijn dochter zegt