Love to share deze blog van FORSA: 

Baby try fruit summer meal

Kinderen op de kinderopvang proberen sneller nieuwe gezonde voedingsmiddelen uit dan thuis! Dit is een belangrijk onderwerp want het blijkt dat steeds meer kinderen kampen met overgewicht. De kinderopvang heeft een positief effect op het voedingspatroon van kinderen.
Dit heeft alles te maken met; zien eten doet eten. Kinderen die thuis vertikken om paprika te proeven doen dit op de opvang wel, omdat de kinderen om hem heen het wel eten. De kinderen imiteren elkaar en volwassenen maar al te graag op deze leeftijd. Er schuilt een grote kracht in het imiteren die je in de opvoeding en voeding kan benutten.

Hun eerste tip: wees zelf het goede voorbeeld, want zien eten doet eten. Eet je mee met de kinderen op de groep? Drink jij ook water? Neem je gezonde tussendoortjes? Het is eigenlijk heel simpel, je moet je er alleen bewust van zijn.

Naast het positieve effect van gezonde voeding op de gezondheid van de kinderen heeft voeding ook een groot effect op gedrag. Hier staan we echt te weinig bij stil, wat we enorm zonde vinden!

Neem bijvoorbeeld een kind op de groep in gedachten met een hele sterke eigen wil.  Hij of zij is erg lastig in zijn gedrag en zijn gedrag verstoort de groep. We zijn dan geneigd om op het gedrag te focussen en zoeken hier dan oplossingen in. Maar het gedrag komt vaak voort uit niet-vervulde basisbehoeften. Een belangrijk, vaak vergeten basisbehoefte is; de lichamelijke behoefte.  Wordt jij bijvoorbeeld ook niet chagrijnig als je niet op tijd hebt gegeten? Of wordt je geirriteerd en futloos als je net te veel hebt gegeten? We kunnen vaak het explosieve gedrag en de heftige emoties voorkomen, als we voorzien in de lichamelijke behoeften van een kind, zoals het aanbieden van passende voeding.

Het is belangrijk om jezelf af te vragen of je voldoet aan deze lichamelijke basisbehoefte. De vragen die je jezelf kunt stellen zijn;

  • Drinken de kinderen op de groep voldoende water (en thee of aanmaaklimonade is geen water)
  • Eten de kinderen op de groep genoeg fruit en/of groenten? Zo niet, wat kan ik dan doen om dit wel aan te bieden?
  • Eten de kinderen op de groep niet te veel suikers? (dit zit bijvoorbeeld in grote hoeveelheden in ontbijtkoek)

Daarnaast is het waardevol om naar de specifieke basisbehoeften van kinderen met een sterke eigen wil te kijken. Zij hebben namelijk de grote behoefte om met regelmaat te eten en zoveel mogelijk suikervrij. Eten zij niet met regelmaat en/of te veel suikers, dan schommelt hun suikerspiegel enorm en dan kunnen ze flink gaan pieken en dalen in hun (heftige) gedrag. Wil je dus heftige emoties voorkomen en flow behouden op de groep, dan kun je de kinderen met een hele sterke wil regelmatiger eten aanbieden.

http://www.versterkdeopvoeding.nl/positief-effect-van-voeding-op-gedrag/